Orhan Çelik’in yeni eseri okurla buluştu

Orhan Çelik’in yeni eseri okurla buluştu
Yazar Orhan Çelik’in Belge Yayınları tarafından piyasaya sürülen “Paydos Öğretmenim” isimli anı-mektup içerikli kitabı okurlarla buluştu.

YENİGÜN HABER - Yazar Orhan Çelik'in Ordu'da başlayan, Ağrı'ya oradan da Toroslara uzanan öğretmenlik anılarını içeren “Paydos Öğretmenim” adlı kitabı Belge Yayınları tarafından basıldı. Sürgünler sonucu en sonunda "paydos" denilmek zorunda kalınan bu macera, aslında kocaman bir öğrencilik deneyimi. Öğretmen olmaya, yazar olmaya, var olmaya çabalarken sürüklenilen her bir coğrafya, ülkenin başka bir yüzünü belletmiştir hayallerinin peşindeki bu Bingöllü Kürt delikanlıya. İlk görev yerinde, ülkesinden “habersiz, zorla dayatılan resmi ideolojiyle eğitilip bununla yetinen ve yetinmek zorunda kalan onbinlerce öğretmenden biri” olmanın utancıyla yüzleşecektir. 12 Eylül'ün cadı kazanlarında ispiyonlanmanın hayal kırıklığı başka bir derstir. Öykü yazmanın, dahası yayınlatmanın pek de muteber olmadığı anlaşılacaktır, hele ki konu Kürtlerse. Sürgünler vesile olur, Torosların, “millî” eğitimin takvimini tanımayan Yörük çocuklarıyla tanışmaya. İdamlıklara kulak vermiş imamın anlattıkları karşısında mahcubiyet susmayı getirir. Bu ülke onbinleri çamurlu sulara katmıştır ve sağ kalanların derdi yutulanları sindirmekle alakalıdır.

Ülke dersliğinde görülenler, Orhan Çelik'in yıllar içinde inşa ettiği öykücülüğünün de temellerini oluşturur. Ve ne mutlu yıllar sonra, tüm tevazuuyla Paydos Öğretmenim, kendinden bahsetmekten ziyade bizleri anlatmayı bu mahir öykücülük sayesinde başarmıştır. Orhan Çelik, anlatısına Sıddık Bilgin'i, Duman öğretmeni, Kemal Uzun'u ve Ömer Polat'ı da katarak emeğini hatta canını bu ülkeye katmış tüm öğretmenleri selamlamaktadır.”

whatsapp-gorsel-2024-01-17-saat-14-52-24-b7fa193c.jpg

Orhan ÇELİK Kimdir:

Orhan Çelik, 1959 yılında Bingöl’ün Karlıova (Kanîreş) ilçesinde doğdu. 1977 yılında Karakoçan Lisesi’ni, 1979’da ise Bingöl Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. Ordu’nun Akkuş ilçesinde, Canik dağlarının eteklerindeki bir köyde öğretmenlik yaparken, Karadeniz bölgesinin çok kültürlülüğüyle tanıştı. İlk öykü denemelerine de bu dönemde başladı. Daha sonra Ağrı/Doğubeyazıt’a bağlı Çalı Köyü’nde öğretmenlik yaptı. 1984 yılında ilk romanı, Büyük Dağda Küçük Köy yayınlandı. Kitaptan dolayı hakkında soruşturma açıldı, gözaltına alındı. 1988 yılında Ermenek’e tayin oldu, Toros Dağlarındaki köylere sürgün edildi. 1993’ten bu yana Almanya’nın Hamburg kentinde çalışmalarını sürdüren Çelik, 2006’da “Gilidax” adlı tiyatronun kurulmasına öncülük etti. 2007’de Stêrkên Ezmanên Hesîn (Gökyüzünün Demir Yıldızları) adlı Kürtçe oyunu, 2014’de Adırê Çolig (Bingöl Ateşi) adlı Zazaca oyunu yazıp yönetti. Yazarın yayımlanmış eserleri: Büyük Dağda Küçük Köy, (roman) 1984. Sağırtaş, (roman) 2001. Kumluk Diyar, (roman) 2003. Ar, (roman) 2015. Fîstansorê, (Kürtçe, oyun) 2017. Paydos Öğretmenim, (anı) 2023. Yazarın farklı dillere aktarılan eserleri: Li Çiyayê Mezin Gundê Biçuk (Büyük Dağda Küçük Köy), Kürtçe, Elma Yayınları, 2006. Das kleine Dorf am großen Berg (Büyük Dağda Küçük Köy), Almanca, Verlag Auf dem Ruffel, 2019. Die verlorene Geschichte (Kumluk Diyar), Almanca, Verlag Auf dem Ruffel, 2022. Taubstein (Sağırtaş), Almanca, Verlag Auf dem Ruffel, 2023.

Kaynak:Yenigün Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.