Diyarbakır'da hastalıklardaki artış korkuttu

Diyarbakır'da hastalıklardaki artış korkuttu
Mevsimsel geçişler döneminde Diyarbakır’da artan enfeksiyon hastalıklara dikkat çeken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Asena, “Yaz ayları geride kalırken sonbahar ile beraber grip ve üst solunum enfeksiyonları başta olmak üzere bir artış söz konusu. Özellikle çocukların okula başlanması ile beraber her yıl bu mevsimlerde nezle, grip gibi enfeksiyonlar görülüyor” dedi.

Recep ÇALIŞKAN/YENİGÜN ÖZEL – Mevsimsel geçiş döneminin başlamasıyla özellikle okullardaki bulaşıcı hastalıklarda kapıya dayandı. Okulların açılmasıyla çocukların birbirleriyle daha yakın teması konusunda uyarılarda bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr Muhammet Asena, artan enfeksiyon hastalıklara karşı alınması gereken önlemleri Yenigün’e anlattı.

Hastalıkların önüne geçilmesinin mümkün olduğunu aktaran Doç. Dr. Asana, “Yaz dönemini geride bıraktık ve sonbahar dönemine giriş yaptık. Yaz aylarında çocuk hastalarımızın belirli dönemlerde ishal vakasıyla karşı karşıya geldi. Yaz mevsiminde havuza giren, suya giren çocuklarımızda böyle şikayetler söz konusu oldu. Yaz ayları geride kalırken, sonbahar ile beraber grip ve üst solunum enfeksiyonları başta olmak üzere bir artış söz konusu. Özellikle çocukların okula başlaması ile beraber her yıl bu mevsimlerde nezle, grip gibi enfeksiyonlar görülüyor. Bunun da önüne geçmek mümkündür.

ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN

Bu mevsimde ailelere tavsiyelerimiz çocukların okuldan gelir gelmez mutlaka, el ve yüz yıkama gerekirse banyo yaptırma ve sonrasında özellikle odaların havalandırılmasıdır. Ortalama her gün yarım saat odanın havalandırılması gerekiyor. Çünkü çocuklar okulda ister istemez yakın temasta bulunuyor ve hasta olan bir arkadaşından bu virüsü alıyorlar. Soğuk algınlığında yani nezlede gözlerde yaşarma, hapşırma gibi belirtiler kendini gösterir fakat grip enfeksiyonunda çocuklarımızda ciddi bir kas, baş ve eklem ağrısı ile bize başvuruluyor. Bu durumlarda çocuklarımızın dinlenmeye ihtiyacı var” dedi.

manset-2.jpg

‘BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ’
Ailelerin çocukların beslenmelerini sürekli takip etmeleri gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Asena, “Hastalık dönemlerinde çocuklarımızın okula gönderilmemesi gerek. Çünkü okulda diğer arkadaşlarına da bu hastalığı bulaştırabilirler. Virüs enfeksiyonlarında bizim en büyük kozumuz istirahat ve bol sıvı tüketmektir. Yine çocuklarımız bu dönemsel geçişlerde beslenmesine de dikkat etmesi gerek. Bizim önerimiz çocukların bu dönemde en az 2.5 litre su tüketmesi ve yine beraberinde c vitamini içeren meyveleri tüketmesi. Yine mutlaka sabah, öğle ve akşam vaktindeki yemekleri sıkı bir şekilde yemesi. Zira vücut bu dönemde ister istemez virüslerle karşı karşıya kalacaktır. Çocuklarımız maalesef bu dönemde bakkal ağırlıklı ve çokta sağlıklı olmayan besinler tüketiyor. Bu dönemde çocuklarımız beslenmesine dikkat etmeli ve düzgün beslenmeli” diye konuştu.

‘TEDBİRLER HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇER’
Asena, bu dönemde alınacak tedbirlerle daha rahat bir kış mevsimi geçirebileceğimizi belirterek, “İlimizde sıcaklıklarda birden düşme oluyor ve bu sıcaklıkların birden düşmesi virüslerin üremesinde etkili rol oynuyor. Sonbaharın geçiş dönemlerinde dikkat etmemiz gerek eğer dikkat edersek kış aylarını daha rahat bir şekilde atlatırız” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.